Umów wizytę telefonicznie: 224 600 700 lub przez

Portal Pacjenta

Porady

Prawidłowe odżywienia (profilaktyka stomatologiczna)

Znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale również jak często spożywamy produkty sprzyjające powstawaniu próchnicy, jaka jest konsystencja spożywanych pokarmów i kiedy je spożywamy. Niebezpieczne dla naszych zębów są: pokarmy kleiste (pozostają na dłużej w bezpośrednim kontakcie z zębami), produkty zawierające jednocześnie sacharozę i skrobię (np. słodka bułka) i to w wyższym stopniu niż zawierające tylko sacharozę, jak również produkty zawierające cukry o odczynie kwaśnym (np. słodzone napoje gazowane lub soki owocowe).

Czas niezbędny do neutralizacji kwaśnego środowiska przez ślinę po spożyciu sacharozy wynosi około 40 minut. Czas ten ulega wydłużeniu na przykład w nocy, gdy spada w naturalny sposób ilość wytwarzanej śliny.


Przeczytaj inne artykuły: